Leírás
A csomagolás tartalma
60 kapszula
Javasolt adagolás
1 kapszula naponta
Hány napra elég?
60 nap
Adagonkénti átlagár / nap
133 Ft
Termékleírás
A termék kiemelkedően magas K2-vitamin tartalommal rendelkezik a hatékonyság érdekében, amivel jelenleg egyedülállónak számít Magyarországon. Termékünk kizárólag transzállapotú menakinon-7 molekula izomereket tartalmaz, amely a K2-vitamin egyik biológiailag aktív formája a természetben.
A D3-, K1-, K2- és A-vitamin érdemei elvitathatatlanok. Támogatják a csontsűrűség megőrzését, és gátolják ereink elmeszesedését. Pozitív hatással vannak a kognitív (szellemi) képességre és immunrendszerünk működésére. Emellett a rákos megbetegedések, szívproblémák, diabétesz, szklerózis multiplex és autoimmun betegségek kockázatát is csökkentik.
Termékünket K1-vitaminnal bővítettük! A K1-vitamin főleg a sötétzöld leveles zöldségekben található meg (pl. spenót, saláta), míg a K2-vitamin főleg állati termékekben található meg (hús, sajt és tojás). A K1-vitamin élettani hatásai sok hasonlóságot mutatnak a K2-vitaminéval. A K1-vitamin a bélnyálkahártyán és más szervekben történő felszívódása közben metabolikus átalakulás útján részben K2-vitaminná (MK-4 forma) is alakul, amely egy másik fontos, biológiailag aktív formája a K2-vitaminnak.
A K1- és K2-vitamin a véralvadást befolyásolja. Ha Ön jelenleg kumarin vagy warfarin típusú gyógyszeres kezelés alatt áll, ne használja a terméket!
Összetétel és adagolás
Összetevők:
Olívaolaj, zselatin (kapszulahéj), MCT olaj, emulgálószer: napra-forgó-lecitin, természetes antioxidáns: E-vitamin (d-alfa-tokoferol napraforgóolajból), A-vitmain (retinil-palmitát), K1-vitamin (fillokinon), K2-vitamin natto kivonatból (menakinon-7) D3-vitamin (kolakalciferol)
Adagolás
Ajánlott mennyiség: napi 1 kapszula (étkezéssel)
Tippek, egészségügyi javaslatok
- A D3-vitamin, K1-, K2- és A-vitamin létfontosságú, zsírban oldódó vitaminok.
- Rendkívül sokoldalú, alapvető jelentőségű vitamincsaládot alkotnak, azonban optimális működésükhöz szigorúan együttes jelenlétük szükséges a szervezetben.
- Napjainkban téves módon sokan önálló komponensként használják ezeket a hatóanyagokat, ahelyett, hogy együttesen, szinergikus kombinációban tennék.
Érszűkület, erek elmeszesedése
Ahogy öregszünk, az artériák falain a kálcium fokozatosan lerakódik, a simaizom szövetei a csontszövethez hasonlóvá válnak, így az artériák fala elveszíti rugalmasságát, ezzel együtt pedig a véráramlás megfelelő szabályozásának képességét, amit röviden érszűkületnek hívnak. Ennek a folyamatnak hosszú távú súlyos következménye lehet a szívroham vagy a sztrók.
Amennyiben megfelelő mértékű a K2-vitamin (menakinon) bevitel, létrejön a mátrix GLA fehérje aktiválása, mely erőteljesen akadályozza a kalcium lerakódását. Az A és D-vitamin együtt felelős a mátrix GLA fehérje előállításáért, a K2-vitamin pedig annak aktiválásáért.
Csontsűrűség támogatása
Megfelelő K2-, D3- és A-vitamin bevitel szükséges ahhoz, hogy az oszteokalcin nevezetű GLA fehérje termelődjön, valamint aktiválódjon. Ez a fehérje szorosan kötődik a csont ásványi anyagaihoz, és biztosítja az erős csontozatot.
Nem megfelelő K2-vitamin bevitel esetén a csontok nem tudnak kötést létrehozni a kalciummal, és csontritkulás alakul ki.
Napi 180 mikrogramm K2-vitamin bevitele (hosszú ideig ható menakinon MK-7 formában), 3 éven át alkalmazva, emelte az aktivált oszteokalcin mennyiségét, valamint jelentős javulást okozott a csontok ásványi anyag tartalmában, illetve sűrűségében a gerinc alsó szakaszán, valamint a csípő forgóban. Emellett növelte a csontok erősségét, és megakadályozta a testmagasság csökkenését.
A rosszindulatú sejtelváltozások ellen
Populáció alapú tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb szérum D-vitamin szint, valamint a napozás összefüggésben vannak a leggyakoribb rákos megbetegedések (mint például mellrák, petefészek rák, prosztatarák, vastagbélrák, tüdőrák, non-Hodgkin limfóma) alacsonyabb előfordulásával.
Randomizált, kontrollált kísérlet során, meglepő, 60%-os csökkenésről számoltak be az összes rákos megbetegedés típust tekintve azoknál a nőknél, akik napi 1000 NE D-vitamint fogyasztottak, a kalcium és D-vitamin mentes placebót fogyasztó kontroll csoporthoz képest.
A rákos sejtek D-vitaminos kultúrában történő kezelése számos, a rákos megbetegedés leküzdését segítő folyamatot indít be: csökken a tumor burjánzása, csillapodik a gyulladás, csökken a terjeszkedésre való képesség, valamint nő az apoptózis (rákos sejtek pusztulásának) mértéke [20, 22, 23]. Leginkább mellrák, prosztatarák és vastagbélrák esetén figyelhetőek meg ezek a hatások.
Immunrendszer, autoimmun folyamatok
A D3-vitamin létfontosságú az immunrendszer egészségének fenntartásához. Az immunrendszer sejtjei D-vitamin receptorokban gazdagok, melyek magához a D-vitaminhoz hasonlóan az immunválaszok szabályzásában játszanak fontos szerepet.
A D3 vitaminhiány szerepet játszik az autoimmun betegségek kialakulásának, valamint elterjedésének folyamatában, beleértve az I-es típusú diabéteszt, lupuszt, rheumatoid arthitist, pikkelysömört és a szklerózis multiplexet.
Szerencsére a kutatások azt is kimutatták, hogy a megfelelő D3 vitamin szint utánpótlással történő visszaállítása segít az autoimmun betegségben szenvedőkön. Növeli a regulátoros T-sejtek számát, melyek helyreállítják az immunrendszer aktivitását normál állapotra, illetve megakadályozzák az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválasz kialakulását is.
Vércukorszint támogatás
A D3-vitaminnak a cukorbeteg páciensek esetében is igen jelentős szerepe van. Lelassítja a prediabéteszből a diabéteszes állapotba jutás folyamatát. Elhízott, nem cukorbeteg felnőttek napi 2000 NE D3 vitamint illetve placebót kaptak 16 héten át, a D3-vitaminnal kezelt csoport esetén a glükóz vérből való kiürülése jelentősen javult a placebóval kezelt csoporthoz képest, mely a hasnyálmirigy javuló inzulin kiválasztásának volt köszönhető.
Az 1000 NE napi D3 vitamin bevitelben részesülő cukorbeteg pácienseknél jelentős csökkenés volt megfigyelhető az éhomi vércukorszintben, valamint a hemoglobin A1c, inzulinrezisztencia, derék körméret, testtömegindex tekintetében a D3-vitamin ellátásban nem részesülő kontroll csoporthoz képest
Klinikai vizsgálatok
Napi 135 illetve 360 mikrogramm K2-vitamint adtak olyan pácienseknek, akiknél nagyon magas kockázata volt az érelmeszesedésnek. A K2-vitamin bevitel drasztikusan csökkentette az inaktív mátrix GLA fehérje szintjét: az alacsonyabb dózis esetén 77%-kal, míg a magasabb dózis esetén 93%-kal.
7-10 éven át tartó, 4800 főt vizsgáló nagylétszámú tanulmányban, kimutatták, hogy azon embereknél, akiknek legmagasabb volt a K2-vitamin bevitele, 57%-kal csökkent az érbetegség következtében történő halálozási kockázat összehasonlítva a legalacsonyabb bevitelt képviselő csoporttal. Továbbá a kockázata annak, hogy súlyos aorta meszesedés alakuljon ki, náluk 52%-kal csökkent, a koszorúér meszesedés kialakulásának kockázata pedig 20%-kal csökkent, ami egyértelmű bizonyítéka a K2-vitamin védő hatásának.
¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban
A Vitamin4You egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!
Tudományos referenciák és klinikai vizsgálatok - D3-vitamin, K2-vitamin
[1] Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5.
[2] Braam LA, Hoeks AP, Brouns F, Hamulyak K, Gerichhausen MJ, Vermeer C. Beneficial effects of vitamins D and K on the elastic properties of the vessel wall in postmenopausal women: a follow-up study. Thromb Haemost. 2004 Feb;91(2):373-80.
[3] Shea MK, Holden RM. Vitamin K status and vascular calcification: evidence from observational and clinical studies. Adv Nutr. 2012 Mar;3(2):158-65.
[4] Jie KS, Bots ML, Vermeer C, Witteman JC, Grobbee DE. Vitamin K intake and osteocalcin levels in women with and without aortic atherosclerosis: a population-based study. Atherosclerosis. 1995 Jul;116(1):117-23.
[5] Okano T. Gla-containing proteins. Clin Calcium. 2014 Feb; 24(2):241-8.
[6] Theuwissen E, Cranenburg EC, Knapen MH, et al. Low-dose menaquinone-7 supplementation improved extra-hepatic vitamin K status, but had no effect on thrombin generation in healthy subjects. Br J Nutr. 2012 Nov 14;108(9):1652-7.
[7] Wallin R, Schurgers L, Wajih N. Effects of the blood coagulation vitamin K as an inhibitor of arterial calcification. Thromb Res. 2008;122(3):411-7.
[8] Jie KG, Bots ML, Vermeer C, Witteman JC, Grobbee DE. Vitamin K status and bone mass in women with and without aortic atherosclerosis: a population-based study. Calcif Tissue Int. 1996 Nov;59(5):352-6.
[9] Weaver J. Insights into how calcium forms plaques in arteries pave the way for new treatments for heart disease. PLoS Biol. 2013; 11(4): e1001533.
[10] Shea MK, O’Donnell CJ, Hoffmann U, et al. Vitamin K supplementation and progression of coronary artery calcium in older men and women. Am J Clin Nutr. 2009 Jun;89(6):1799-807.
[11] Van den Heuvel EG, van Schoor NM, Lips P, et al. Circulating uncarboxylated matrix Gla protein, a marker of vitamin K status, as a risk factor of cardiovascular disease. Maturitas. 2014 Feb;77(2):137-41.
[12] Vermeer C, Theuwissen E. Vitamin K, osteoporosis and degenerative diseases of ageing. Menopause Int. 2011 Mar;17(1):19-23.
[13] Westenfeld R, Krueger T, Schlieper G, et al. Effect of vitamin K2 supplementation on functional vitamin K deficiency in hemodialysis patients: a randomized trial. Am J Kidney Dis. 2012 Feb;59(2):186-95.
[14] Beulens JW, Bots ML, Atsma F, et al. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2009 Apr;203(2):489-93.
[15] Bentkowski W, Kuzniewski M, Fedak D, et al. Undercarboxylated osteocalcin (Glu-OC) bone metabolism and vascular calcification in hemodialyzed patients. Przegl Lek. 2013;70(9):703-6.
[16] Zittermann A. Effects of vitamin K on calcium and bone metabolism. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2001 Nov;4(6):483-7. Supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women. Osteoporos Int. 2007 Jul;18(7):963-72.
[17] Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013 Sep;24(9):2499-507.
[18] Shiraki M, Shiraki Y, Aoki C, Miura M. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. J Bone Miner Res. 2000 Mar;15(3):515-21.
[19] Lappe JM, Travers-Gustafson D, Davie KM. Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. Am J Clin Nutr 2007 Jun, 85(6):1586–91.
[20] Dormoy V, Beraud C, Lindner V, et al. Vitamin D3 triggers antitumor activity through targeting hedgehog signaling in human renal cell carcinoma. Carcinogenesis. 2012 Nov;33(11):2084-93.
[21] Welsh J. Cellular and molecular effects of vitamin D on carcinogenesis. Arch Biochem Biophys. 2012 Jul 1;523(1):107-14.
[22] Krishnan AV, Swami S, Feldman D. Equivalent anticancer activities of dietary vitamin D and calcitriol in an animal model of breast cancer: Importance of mammary CYP27B1 for treatment and prevention. J Steroid Biochem Mol Biol. 2012 Aug 23.
[23] Krishnan AV, Swami S, Feldman D. The potential therapeutic benefits of vitamin D in the treatment of estrogen receptor positive breast cancer. Steroids. 2012 Sep;77(11):1107-12.
[24] Nimptsch K, Rohrmann S, Kaaks R, Linseisen J. Dietary vitamin K intake in relation to cancer incidence and mortality: results from the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1348-58.
[25] Mitri J, Dawson-Hughes B, Hu FB, Pittas AG. Effects of vitamin D and calcium supplementation on pancreatic beta cell function, insulin sensitivity, and glycemia in adults at high risk of diabetes: the Calcium and Vitamin D for Diabetes Mellitus (CaDDM) randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011 Aug;94(2):486-94.
[26] Nikooyeh B, Neyestani TR, Farvid M, et al. Daily consumption of vitamin D- or vitamin D calcium-fortified yogurt drink improved glycemic control in patients with type 2 diabetes: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. 2011 Apr;93(4):764-71.
[27] Bouillon R, Carmeliet G, Verlinden L, et al. Vitamin D and human health: lessons from vitamin D receptor null mice. Endocr Rev. 2008 Oct;29(6):726-76.
[28] Vitamin D supplement in early childhood and risk for Type I (insulin-dependent) diabetes mellitus. The EURODIAB Substudy 2 Study Group. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):51-4.
[29] Littorin B, Blom P, Scholin A, et al. Lower levels of plasma 25-hydroxyvitamin D among young adults at diagnosis of autoimmune type 1 diabetes compared with control subjects: results from the nationwide Diabetes Incidence Study in Sweden (DISS). Diabetologia. 2006 Dec;49(12):2847-52.
[30] Brown SJ. The role of vitamin D in multiple sclerosis. Ann Pharmacother. 2006 Jun;40(6):1158-61.
[31] Amital H, Szekanecz Z, Szucs G, et al. Serum concentrations of 25-OH vitamin D in patients with systemic lupus erythematosus (SLE) are inversely related to disease activity: is it time to routinely supplement patients with SLE with vitamin D? Ann Rheum Dis. 2010 Jun;69(6):1155-7.
[32] Andjelkovic Z, Vojinovic J, Pejnovic N, et al. Disease modifying and immunomodulatory effects of high dose 1 alpha (OH) D3 in rheumatoid arthritis patients. Clin Exp Rheumatol. 1999 Jul-Aug;17(4):453-6.
[33] Bock G, Prietl B, Mader JK, et al. The effect of vitamin D supplementation on peripheral regulatory T cells and beta cell function in healthy humans: a randomized controlled trial. Diabetes Metab Res Rev. 2011 Nov;27(8):942-5.
[34] Price PA, Faus SA, Williamson MK. Warfarin causes rapid calcification of the elastic lamellae in rat arteries and heart valves. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1998 Sep;18(9):1400-7.
[35] McCabe KM, Booth SL, Fu X, et al. Dietary vitamin K and therapeutic warfarin alter the susceptibility to vascular calcification in experimental chronic kidney disease. Kidney Int. 2013 May;83(5):835-44.
[36] Schurgers LJ, Spronk HM, Soute BA, Schiffers PM, DeMey JG, Vermeer C. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007 Apr 1;109(7):2823-31.
[37] Ford SK, Misita CP, Shilliday BB, Malone RM, Moore CG, Moll S. Prospective study of supplemental vitamin K therapy in patients on oral anticoagulants with unstable international normalized ratios. J Thromb Thrombolysis. 2007 Aug;24(1):23-7.
[38] Sconce E, Avery P, Wynne H, Kamali F. Vitamin K supplementation can improve stability of anticoagulation for patients with unexplained variability in response to warfarin. Blood. 2007 Mar 15;109(6):2419-23.
[39] Faloon W. Startling Findings About Vitamin D Levels in Life Extension Members. Life Extension Magazine. 2010 Jan;7-14.
[40] Kate Rheaume-Bleue – Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life – August 27, 2013, ISBN-10: 0062320041
[41] Elérhető: www.westonaprice.org/abcs-of-nutrition/fat-soluble-activators
[42] Masterjohn C. Vitamin A on trial: does vitamin A cause osteoporosis? Wise Traditions 2006, 7(1):25–41.
[43] Booth SL, Johns T, Kuhnlein H. Natural food sources of vitamin A and provitamin A: diffi culties with the published values. United Nations University Press Food and Nutrition Bulletin, 1992 Mar, 14(1).
[44] Novotny JA, Harrison DJ, Pawlosky R, et al. Beta-carotene conversion to vitamin A decreases as the dietary dose increases in humans. J Nutr 2010 May, 140(5):915–18.
[45] Elérhető www.longevitypost.com/research-reveals-critical-importance-of-vitamin-a/
[46] Masterjohn, Chris, „Vitamin A on Trial: Does Vitamin A Cause Osteoporosis?” Wise Traditions, Spring 2006.
[47] Orv Hetil. 2011 Feb 27;152(9):323-30.
[48] Aburto A, Britton WM, Effects of different levels of vitamins A and E on the utilization of cholecalciferol by broiler chickens.,Poult Sci. 1998 Apr;77(4):570-7.